Publicerad 1937 | Lämna synpunkter |
KOTLETT kotlät4, r. l. m.; best. -en; pl. -er.
kok. från köttet längs ryggraden på svin, får l. nötboskap utskuret stycke kött med vidhängande bit av ett revben (o. av en ryggkota); sådant köttstycke beredt (bultat, kryddat o. stekt) till maträtt; äv. oeg., dels om likartat köttstycke från annan del av ett djurs kropp, dels om olika maträtter anrättade till likhet med en kotlett (i här angivna bem.). Rålamb 14: 73 (1690). Cotteletterne hugges både af kalf- och lamb-bringa. Warg 112 (1755). Herr pastor, kotlett af kalf? Runeberg 2: 76 (1848). Vera lade leende för en ny kotlett åt det hungriga professorsämnet. Siwertz JoDr. 409 (1928). — jfr DILAMMS-, FLÄSK-, FÅR-, FÄRS-, KALV-, LINS-, OX-KOTLETT m. fl.
-BEN. Vid lunchen hade hon helt enkelt tagit kotlettbenet i nypan och omsorgsfullt gnagt af det. Alving FrkVästervik 31 (1908). —
-FISK. Hafskatten har, flådd och afputsad, döpts till ”kotlettfisk”. SvD(A) 1916, nr 312, s. 10. SvUppslB 12: 814 (1932). —
-RAD. i fråga om svin, får o. nötboskap: köttet längs ryggraden; ryggraden med vidsittande kött. Ångstekt kotlettrad af svin. Hagdahl Kok. 535 (1879). SvUppslB 15: 1158 (1933).
B (†): KOTLETTS-ABBORRE, se A.
Spalt K 2581 band 14, 1937