Publicerad 1929 | Lämna synpunkter |
GORÅ gω3~rå2, n.; best. -t; pl. -n ((†) = (HSH 31: 64 (1661), Hiärne Suurbr. 69 (1680))); pl. best. -na; äv. GORÅN ~rå2n, n.; best. -et; pl. =; best. -råna l. (i södra Sv., föga br.) -rånen.
ett slags finare, tunn o. flat, i allm. rektangulär, voffelliknande, torr kaka (i allm. av smör, ägg, socker, mjölk l. grädde o. vetemjöl) som gräddas mellan på insidan flata, ornerade järn; jfr TUNN-RÅ. HSH 31: 64 (1661). Vafflor och God-rån må barn äta (omedelbart före koppympning), men ej smör-bakelse eller pannkakor, som gärna äro feta. Alm(Gbg) 1757, s. 34. Efter middagen (vid barndop) skulle man få bjuda på godrån och vin. Schück FUpsala 71 (1917; efter handl. fr. 1649). Mamsell Broström .. stod framför kakelugnen och gräddade gorån. Lagerlöf Mårb. 249 (1922).
-JÄRN, se A.
Spalt G 768 band 10, 1929