Publicerad 1904   Lämna synpunkter
CHESTER ɟäs4ter, äfv. ʃäs4– l. tʃäs4-, r. l. m.; best. -n; pl. (föga br.) -s. Anm. Ss. pl. brukas vanl. pl. af CHESTER-OST.
Etymologi
[af eng. chester (elliptiskt för Chester-cheese), af eng. Chester, namn på stad o. grefskap (det senare äfv. kalladt Cheshire) i västra England; med afs. på bildningssättet jfr CHEDDAR]
(hvard.) ost tillverkad i Chester l. af det slag slag som där tillverkas. Chester .. är .. skarp till smaken. Åstrand 2: 151 (1855). Anm. Ordet torde i allm. uppfattas ss. förkortning af ssgn CHESTER-OST.
Ssg [bildad med ortnamnet Chester]: CHESTER-OST30~2. Synnerberg (1815). Om beredning af engelsk fet och mager Chesterost eller d(en) s. k. verldsbekanta kungsosten. AHB 60: 49 (1871). Nylanders Kokb. 453 (1877, 1886). (Ekenberg o.) Landin 691 (1894).

 

Spalt C 129 band 5, 1904

Webbansvarig