Publicerad 1912 | Lämna synpunkter |
DIFFUSÖR dif1ɯsö4r l. -u-, l. -œ4r, r. l. m.; best. -en, äfv. -n; pl. -er.
tekn. kärl hvari saften vid användande af diffusionsmetoden utlakas ur sockerbetorna; äfv. om liknande apparater använda för extraktion af garfämne, utkokning af limämne l. vid framställning af (sulfat)cellulosa. LAT 1870, s. 293. Diffusörernas antal (i en viss betsockerfabrik) är 28 om 25 hl., fördelade i 2 batterier. Tekn. tidskr. 1897, K. s. 1. Differenserna emellan den funna och beräknade mängden svafvel (i rökgaserna från sodaugnen för cellulosaframställning) ligger i förluster på annat håll — i kokaren, diffusörerna och kausticeringen. P. Klason i Sv. kem. tidskr. 1909, s. 39.
Spalt D 1264 band 6, 1912