Publicerad 1922 | Lämna synpunkter |
DOPPSKO dop3~skω2 l. (i södra Sv.) 40, stundom DOBBSKO dob3~skω2 l. (i södra Sv.) 40, r. l. m.; best. -n ((†) -skoen Sahlstedt (1773)); pl. (i bet. I) -r ((†) -skoer Sahlstedt (1773)).
I. om skålformigt, cylindriskt l. strutformigt beslag i ändan af ett föremål, samt i bet. som utgå från denna anv.
a) hylsa l. holk af metall i ändan af värj- l. dolkslida o. d. HH 2: 42 (1553). (Värjorna) hafwa .. förkorta Baljor, så at udden af Klingan stöter i botn af doppskon. LMil. 3: 221 (1693). Värjan skulle bäras så högt, att doppskon vidrörde fotvristen. Spak Upplysn. om unif. 40 (1890). — jfr SABEL-DOPPSKO.
b) å spjut l. lans: i en spets utlöpande beslag omkring den ända af skaftet som icke upptages af spjut- l. lansspetsen. Wettersten Forssa o. Hög 32 (c. 1750).
c) å käpp, krycka o. d.: skydd af metall (numera understundom af horn l. kautschuk) i den ända som stötes mot marken; äfv.: brodd. Jernholken el. dubbskohn på den andra ändan (af käppen). VRP 1714, s. 33. Käppen, med hvilken .. (parasollen) bäres i handen, är lång och nertill försedd med en dobbsko. Sthms modejourn. 1844, s. 56. (Skidstafven) förses med .. en dobbsko eller strutformad järnspets i nedre ändan. Schröder Skidor 22 (1900). — jfr PARAPLY-DOPPSKO.
e) å dryckeshorn: metallhylsa (understundom utmynnande i en knapp) afsedd till utsmyckning af hornspetsen. Ödmann Hågk. 10 (1801).
2) bildl. om olika slag af föremål som förete större l. mindre likhet med en doppsko (se 1).
a) (†) zool. blötdjur af släktet Dentalium Lin. som utmärker sig för ett i båda ändarna öppet skal i form af en svagt böjd elefantbete; hafstand. Retzius Djurr. 112 (1772). Deleen (1836; under meerzahn).
b) bot.
β) om den nedersta, i moderväxtens väfnad kvarsittande, delen af en mossväxts sporplanta. H. W. Arnell i BotN 1882, s. 124.
c) [med anslutning till DOPPA, v.] metall. om slagg l. råjärn som fäster sig i ändan på spett hvarmed vid härdsmide arbetet i härden förrättas. JernkA 1843, s. 291.
II. [ombildning af LOBSKAUS i anslutning till DOPPSKO I] (i sydligaste Sv.) maträtt bestående af kött, fläsk o. potatis, allt skuret i småbitar o. stekt tillsammans, ”pytt i panna”.
Spalt D 1985 band 7, 1922