Publicerad 1926 | Lämna synpunkter |
FÄRS fær4s, r. (m. Warg 89 (1755), Lundell (1893)) ((†) n. WoJ (1891), Ekberg Vad äta? 170 (1899)); best. -en; pl. -er32, äv. 40.
kok. mer l. mindre deglik massa, i allm. sammanrörd av hackat (malet, finstött) kött l. på samma sätt behandlad fisk jämte ägg, mjölk, mjöl, kryddor o. d. samt använd dels till fyllning, frikadeller o. d., dels ss. självständig maträtt; förr äv. allmännare: (tunn) hoprörd massa. Oec. 3 (1730). Farce af Oxkiött til Pastayer. Warg 62 (1755). (Arbeta) samman (blandningen) till en smidig färs. Ekberg Vad äta? 171 (1899). — jfr KÖTT-, NJUR-FÄRS m. fl.
Spalt F 2180 band 9, 1926