Publicerad 1929 | Lämna synpunkter |
GRÖNSAK grø3n~sa2k, r. l. f.; best. -en; pl. -er. (sg. 1879—1926. pl. 1765 osv.)
nästan bl. i pl.; benämning på (urspr. o. vanl. gröna samt i färskt tillstånd) till mat använda (delar av) odlade (förr äv. vissa vilda) växter, ss. sallat, spenat, ärter, bönor, gurka, kål samt vissa rotfrukter (ss. morötter, palsternackor m. m., men icke potatis); jfr LEGYMER. Färska, konserverade grönsaker. Lammstek med grönsaker. God Sparris räknas .. bland de rara och dyrbara Grön-saker. VetAH 1765, s. 214. Vilda Grönsaker. Retzius FlVirg. 155 (1809). Vid enklare middagar serveras ej alltid grönsakerna som särskild rätt. Hagdahl Kok. 691 (1879). — jfr KRYDD-GRÖNSAKER.
-HANDLERSKA. —
-ODLING. —
Spalt G 1222 band 10, 1929