Publicerad 1935 | Lämna synpunkter |
KARAFF karaf4, r. l. m.; best. -en; pl. -er.
nedtill vid o. uppåt halsen (starkt) avsmalnande flaska av (ofta finare, facetterat) glas (ngn gg lergods) för servering l. upphällning av vin, spritdrycker, ättika, vatten m. m.; jfr KARAFFIN; stundom äv. ss. måttsbestämning. PT 1791, nr 69, s. 3. Sedan han fått en karaff vin och jag en kopp kaffe, .. gick jag ut. Strindberg TrOtr. 2: 142 (1884, 1890). Mattsson VSkr. 1: 113 (1908; om vattenkaraffin). Rödvin .. bör .. försiktigt upphällas på karaff och serveras från denna. Bergström Vinb. 61 (1926). — jfr BRÄNNVINS-, KRISTALL-, LER-, PUNSCH-, RÖDVINS-, VATTEN-, VIN-, ÄTTIKS-KARAFF m. fl.
-PROPP. —
Spalt K 513 band 13, 1935