Publicerad 1935 | Lämna synpunkter |
KASSAVA kasa4va, r. l. f., äv. n. (n. WoJ (1891)); best. -an, ss. n. -at; l. KASSAVE kasa4ve, r. l. m.; best. -en.
1) bot. den i tropiska länder hemmahörande o. odlade buskväxten Manihot utilissima Pohl, som utvecklar 5—8 mycket stärkelserika knölrötter, vilka efter avlägsnande av den i desamma befintliga, giftiga mjölksaften äro ätbara o. av vilka beredes mjöl samt stärkelse; kassavabuske, maniokväxt. Med åkerbruk sysslosätta sig Caraiberne hälst; men nöden lärer dem ock at plantera Cassabi, af hvars knöliga och grofva rot de tilreda sig et slags bröd, som ofta blir deras enda näring. Oldendorp 1: 25 (1786). SvUppslB (1933).
2) (i fackspr.) benämning på kassavabuskens knölrot: maniok; äv. koll. Synnerberg (1815). Jönsson Gagnv. 175 (1910).
3) (i fackspr.) kassavamjöl; kassavastärkelse; maniokmjöl; tapioka. Cassava eller Tapioka, som är stärkelse af den annars giftiga roten Jatropha Manihot. Berzelius Kemi 4: 187 (1827). Elfving Kulturv. 107 (1895).
(jfr 4) -BRÖD. (kassav- 1885. kassava- 1868—1904) bröd bakat av kassavamjöl. Hygiea 1868, s. 457. Ekenberg (o. Landin) 29 (1888). —
(1, 2) -MJÖLK. benämning på den giftiga mjölksaften i kassavabuskens knölrötter. Oldendorp 1: 181 (1786). —
(jfr 3) -STÄRKELSE. stärkelse beredd av kassavabuskens knölrötter. Liedbeck KemTekn. 490 (1866). SvUppslB (1933).
Spalt K 687 band 13, 1935