Publicerad 1942   Lämna synpunkter
MAJONNÄS maj1ωnä4s l. -on- l. -ån-, r.; best. -en; pl. (om olika slag av majonnäs) -er. (förr äv. med fr. stavning)
Etymologi
[av fr. mayonnaise; av ovisst urspr.]
kok. ett slags okokt, tjock sås tillagad av äggulor, olja o. kryddor med tillsats av vinäger l. dyl.; äv. i utvidgad anv., om maträtt bestående av dylik sås blandad med stycken av kött l. fisk l. hummer l. grönsaker o. d. Langlet Husm. 373 (1884). Thulin Boo Köksv. 63 (1931). — jfr GRÖNSAKS-, HUMMER-MAJONNÄS m. fl.
Ssgr (kok.): MAJONNÄS-PULVER. för framställning av majonnäs. VaruhbTulltaxa 1: 76 (1931).
-SÅS.

 

Spalt M 74 band 16, 1942

Webbansvarig