Publicerad 1947 | Lämna synpunkter |
NUTRITION nut1riʃω4n l. nɯ1-, l. -itʃ- (– -tschón Dalin), r. (l. f.); best. -en.
(i fackspr.) om den livsförrättning hos en organism som består i näringens (o. syrets) tillförsel, sönderdelande o. tillgodogörande (samt avfallsprodukternas avskiljande), ämnesomsättning; ofta i inskränktare anv.: näringstillförsel; näringsupptagande; matsmältning. Wallerius ChemPhys. 1: 229 (1759). Ett djurs nutrition .. sker .. genom samverkan af flera olika funktioner, såsom matsmältning, blodomlopp, respiration o. s. v. Thorell Zool. 1: 21 (1860). Bergmark Nervsj. 46 (1931).
-ORGAN. Nutritions-organerna som tjena till kroppens näring och lifvets underhållande. Sundevall Zool. 7 (1835). Fries BotUtfl. 2: 164 (1852). —
-VÄTSKA. (†) vätska vari nutrition försiggår l. som alstras gm nutrition. Hygiea 1855, s. 143. ASScF 5: 242 (1855, 1858).
Spalt N 795 band 18, 1947