Publicerad 1964 | Lämna synpunkter |
SALMI salmi4, r. l. m. (Schartau FrKock. 137 (1825), Langlet Kokb. 295 (1902)) ((†) n. Sjöberg Singstock 151 (1832)); best. -en l. -n; pl. -er; l. SALMIS salmi4, r.; best. -en -mi4n l. -mi4en; pl. -er -mi4er.
1) (numera mindre br.) kok. ragu tillredd av stekta bitar av fågel l. vilt i en sås beredd med vin, kryddor (o. svamp); äv. om såsen. Salmi af Rapphöns. Schartau FrKock. 137 (1825). Ragout-sås (Salmis). Nordström Kokb. 42 (1877). Salmi af fasan. Hagdahl Kok. 609 (1879). Sparre KokbFinsmak. 264 (1935).
2) [anv. sannol. beroende på inflytande från fr. veau saumonne, eg.: laxfärgat kalvkött, till saumon, röd som lax] (†) i uttr. salmi på kalvlår, maträtt beredd av innanlår av kalv, kokt i en starkt kryddad lag o. serverat kallskuret med olja, ansjovis, persilja m. m. Langlet Husm. 246 (1883). Hallstén o. Lilius (1896).
Spalt S 294 band 24, 1964