Publicerad 1964   Lämna synpunkter
SALPIKON (sa´lpikon 2NF), r. l. m.
Ordformer
(-con)
Etymologi
[jfr t. salpikon, eng. o. fr. salpicon; ytterst av span. salpicon, ragu, till salpicar, bestänka, bespruta, av sal, salt (se SALT, sbst.), o. picar, sticka, hacka, sammanhörande med fr. piquer (se PIKERA)]
(†) (finare) ragu innehållande kött, skaldjur, grönsaker, svamp o. d. Salpicon. Är ett slags fin ragu som tillredes af kalfbrisz, lefrar .. (m. m.), hwilket allt skäres i tärningar. Schartau FrKock. 56 (1825). Salpicon. En finare ragu, som kan göras af allehanda kött- och grönsaker, såsom höns, fogel, oxgommar, kalfbress, kräftstjertar, fiskfrikadeller, tryffel, ärtskocksbottnar, champignoner m. m. Hagdahl Kok. 259 (1879). 2NF (1916).

 

Spalt S 326 band 24, 1964

Webbansvarig