Publicerad 1965 | Lämna synpunkter |
SAVARÄNG sav1aräŋ4 l. SAVARIN sav1aräŋ4, r. l. m.; best. -en; pl. -er (Escoffier 2: 239 (1928) osv.) ((†) savarins Hagdahl Kok. 974 (1879), Törngren Escoffier 558 (1909)).
kok. poröst bakverk som (efter gräddningen) genomdränkes med en sockerlag smaksatt med likör l. punsch l. vin l. annan spirituosa (l. med saft o. d.); särsk. om sådant bakverk (oftast i form av en större rund kaka med stort hål i mitten) vartill stommen utgöres av jäst deg av vetemjöl, mjölk, jäst, ägg m. m. (äv. kallad äkta savaräng) l. av en (finare l. enklare) sockerkaka (äv. kallad falsk savaräng). Hagdahl Kok. 972 (1879; om äkta savaräng). Savarin kan fyllas och garneras på flerfaldiga sätt, t. ex. med hårt vispad grädde, smaksatt med vaniljsocker i hålet och runt omkring med kompott av äpplen, aprikoser och katrinplommon. Högstedt KokB 468 (1920). Savarängen var dränkt med rabarbervin. Thulin Boo ViKöksv. 147 (1931). StKokb. 509 (1940: Äkta .. Falsk).
Spalt S 1258 band 24, 1965