Publicerad 1965 | Lämna synpunkter |
SCHALOTTENLÖK ʃalot3en~lø2k, äv. 040~1, äv. CHARLOTTENLÖK ʃarlot3en~lø2k, äv. 040~1, l. (numera föga br.) SCHALOTTLÖK ʃalot3~ l. CHARLOTTLÖK ʃarlot3~, förr äv. CHARLOTTERLÖK, r. l. m.; best. -en; pl. -ar.
lök (se d. o. 3) av växten Allium ascalonicum Lin. (använd vid matlagning); ofta ss. ämnesnamn; äv. om växten; jfr POTATIS-LÖK 2. Lundberg Träg. 23 (1754). Schallottenlök är mogen, då bladen blifwa gula, och lökarne öfwerdragne med et tunnt brunaktigt skinn. Hedrén Mansa 26 (1803). A. ascalonicum L. (Schalotten-Lök), hvilken växer i mindre Asien, i Syrien, i Palæstina. Wikström ÅrsbVetA 1843—44, s. 13. Schalottenlök är finare i smaken än rödlök och användes mest i såser och soppor. Langlet Husm. 63 (1883). En matsked hackad schalottenlök. SvD(B) 1935, nr 154, s. 8. Varulex. Livsm. 106 (1942).
Spalt S 1352 band 24, 1965