Publicerad 1993 | Lämna synpunkter |
STRÖSSEL strös4el, äv. STRÖJSEL, r. l. m. l. n.; best. -n resp. strösslet.
(numera bl. i b o. i avledn. STRÖSSLA) koll.: ngt smått l. finfördelat som (kan) strös ut. — jfr PÅ-STRÖSSEL.
b) i sht kondit. koll.: små, stavformiga, av socker l. choklad bestående korn, förr äv. av (rostat) mjöl, smör o. socker bestående stycken l. smulor, avsedda att strös över l. ss. garnering l. på annat sätt anbringas på bakverk o. d. Grafström Kond. 199 (1892; av mjöl m. m.). Strösseltryffel. Samma massa som till mozartkulor lägges direkt i strössel och rullas medan den är mjuk, så att strösseln täcker väl. Mellerstedt Kond. 832 (1924). (Muffins) kan med fördel .. glaseras med vattenglasyr och beströs med finhackade, syltade apelsinskal, strössel eller dyl. StKokb. 33 (1940). Det var .. strössel, sådana där små sockerkorn, som man strör på tårtor och andra bakverk. GbgMP 1947, nr 270, s. 6. Strössel utgöres av små stavformiga korn av choklad eller socker, huvudsakligen använda till garnering av bakelser, tårtor o. d. Östergren (1948). ModStKokb. 633 (1983). — jfr SOCKER-STRÖSSEL.
Spalt S 13109 band 31, 1993