Publicerad 2006 | Lämna synpunkter |
TOKAJERVIN tokaj3er~vi2n, äv. TOKAJVIN tokaj3~vi2n, n.; best. -et; pl. -er.
eg.: vin från trakten omkring den ungerska staden Tokaj; ss. benämning på viss typ av sött o. starkt vin. (Tokaj är) omgifwen med .. Wijnberg .. hwilka producera thet vthi Polen så wäl bekände Ungerske Tokainer Wijn. Rålamb Resa 14 (1658, 1679). Tokayerwin (aurum potabile) är det bästa, kostbaraste och dyraste. Linné Diet. 2: 100 (c. 1750). Tokayervinet, som erhålles af på stocken torkade drufvor. Almström KemTekn. 2: 130 (1845). Varje gäst serverades en vacker vitröd trekant av glassen och drack till det ett Tokajervin, nämligen Château Pajzos 1993. DN 11 ⁄ 12 1997, s. A8. Ett glas halvtorrt tokajvin värmer gott. GbgP 10 ⁄ 5 2003, s. 24.
Spalt T 1886 band 35, 2006