Publicerad 2006 | Lämna synpunkter |
TORTILLA tortil4ja, äv. tortil4a l. med mer l. mindre genuint spanskt uttal, r.; best. -an; pl. -as (Moberg Nybygg. 437 (1956) osv.) l. -or (Expressen 13 ⁄ 2 1994, s. 4, osv.), äv. = (GbgP 7 ⁄ 9 1996, Bil. s. 23, osv.).
kok. om ägg- l. mjölrätt, dels om slag av (med kött l. potatis o. d. fylld) omelett av spanskt l. mellanamerikanskt ursprung, dels om slag av (tunn) pannkaka l. (tunt) bröd av mellanamerikanskt ursprung. Äggpannkakor som han kallade för tortillas: Han hade lärt sig laga dem på guldfälten i Kalifornien. Moberg Nybygg. 437 (1956). Tortillas är basen (i det mexikanska köket). De tunna platta brödkakorna kan antingen bakas av majs- eller vetemjöl. ICAKurir. 1990, nr 25–26, Bil. s. 16. Tortilla .. Vispa samman ägg och vatten, rör ner potatis och lök, smaka av med salt. GbgP 23 ⁄ 7 1998, s. 41.
Spalt T 2135 band 35, 2006