Publicerad 2017   Lämna synpunkter
VINIFIERA vin1ifie4ra, äv. vi1n-, v. -ade. vbalsbst. -ANDE, -ING.
Etymologi
[av fr. vinifier, av lat. vinum (se VIN, sbst.2) o. -ficare, göra, svagtonig bildning till facere (se FACIT). — Jfr VINIFIKATION]
bereda (druvor o. d.) till vin; äv. utan obj. (Vinet) är gjort på druvan Huxelrebe som suttit så länge på stockarna att den angripits av ädelröta och skrumpnat varefter druvorna plockats en och en och vinifierats på samma sätt som för de finaste sauternesvinerna. SvD 18/5 1989, Bil. s. 24. Extremt tidig, säger .. Andrea Dal Cin, chefvinmakare hos det stora vinhuset Masi (om skörden). Förmodligen måste vi börja vinifiera redan före jul. Sydsv. 20/11 2011, s. B14.

 

Spalt V 1227 band 37, 2017

Webbansvarig