Publicerad 2017 | Lämna synpunkter |
VOLAUVENT vol1ovaŋ4 l. med mer l. mindre genuint franskt uttal, r. l. m. l. f.; best. -en; pl. -er.
i sht kok. (med lock försett) ihåligt bakverk av smördeg (tillrett utan form (se d. o. II 1) o.) avsett att fyllas med stuvning o. d.; äv. om maträtt; jfr PASTEJ, sbst.1, TARTELETT. Såsen .. får smått koka tills köttet blifwer wäl warmt; då uppöses det i Wol-au-venten, locket pålägges. Nordström Matlagn. 74 (1822). Maten bestod af: .. vol au vent på fisk. Dahlgren 2Ransäter 148 (1907). I motsats till vol-au-vent och bouchéer, vilka under gräddningen få tämligen fritt utveckla sig, äro tartletterna strängt bundna vid sin form. Högstedt KokB 308 (1920).
Spalt V 1541 band 37, 2017