Publicerad 2021   Lämna synpunkter
ZYMAS syma4s; best. -en; pl. -er.
Etymologi
[jfr fr. zymase; till gr. ζύμη, jäst, till den rot som äv. föreligger i JÄSA. — Jfr ZYMO-]
(i sht i ä. fackspr.) om den del av jästextrakt som har förmågan att omvandla glukos till alkohol o. koldioxid (o. tidigare uppfattades ss. ett enda enzym). SocDem. 5/9 1901, s. 3. Emellertid lyckades det H. Buchner (1897) att ur jästceller isolera ett enzym, zymas, hvilket försätter socker i jäsning. KommentSvFarm. 848 (1905). Man har ännu ej lyckats kemiskt framställa zymas, och man är alltså utelutande hänvisad till jästsvamparna för dess erhållande. Bolin KemVerkst. 72 (1942).

 

Spalt Z 30 band 38, 2021

Webbansvarig