Publicerad 1911 | Lämna synpunkter |
BITTERMANDEL bit3er~man2del (bi`ttermandel Weste), r. l. m.; best. -n, ngn gg -dlen; pl. -dlar.
frukt af trädet Amygdalus communis Lin. var. amara DC; jfr BITTER, adj. 2 b β; ofta koll. Bettermandel .. 10 (pund). Oxenst. brefv. 11: 702 (1637). 4 lod bittermandlar. Warg 489 (1755). Af mandel har man två hufvudslag, söt- och bittermandel; de alstras på skilda träd. Elfving Kulturv. 72 (1895).
-OLJA~20. jfr BENS-ALDEHYD. Månsson Ört. 158 (1643). Berzelius Kemi 4: 425 (1827). Bittermandeln finner användning i parfymeriet på grund af den välluktande olja, bittermandelolja, som därur genom destillation med vatten erhålles. Elfving Kulturv. 73 (1895). Benzaldehyd, bittermandelolja .. Framställes fabriksmässigt ur toluol. Widman Org. kemi 108 (1895). —
-SMAK~2. (bittermandels- Berzelius) Berzelius Kemi 1: 590 (1817). Stark bittermandelsmak är obehaglig och äcklig. Grafström Kond. 11 (1892). —
-VATTEN~20. Berzelius Årsber. t. VetA 1836, s. 234. Bittermandel-vatten .. beredes genom .. bittermandlars krossning och oljans frånpressning samt återstodens behandling med destilleradt vatten. NF 2: 593 (1877). Sv. farm. 33 (1901, 1908).
B (mindre br.): BITTERMANDELS-SMAK, se A.
Spalt B 2855 band 4, 1911