Publicerad 1904 | Lämna synpunkter |
CHARKUTERI ʃar1kɯteri4 l. -ku-, ngn gg -ky-, äfv. 01—, n.; best. -et, äfv. -t; pl. -er.
affär för beredning o. försäljning af köttvaror m. m., ss. salt kött, kokt skinka, korf osv. Charcuteri .. fläsk- och korfhandel, köttbod, gårkök .., ofta lika med Delikatesshandel. G. Dalin (1871). Charkuteri, .. Lager af alla sorters finare Korf och Köttvaror. Gbgs adr.- o. industrikal. 1878, Annonsafd. s. 130. GHT 1898, nr 233 D, s. 2.
-ARBETARE~0200. arbetare i charkuteri(verkstad); jfr CHARKUTERIST. GHT 1897, nr 48 B, s. 4. SD(L) 1902, nr 30, s. 3. —
-BOD~2. Skinkan, som var från den tyska charkuteriboden. Backman Dickens Pickw. 2: 44 (1871). Folkliga uttryck såsom skärkötteribod för charkuteribod. Noreen Spr. stud. 1: 40 (1895). —
-HANDLARE~200. charkuterist; jfr föreg. Gbgs kal. 1868, Adressafd. s. 117. Hedenstierna Fru W. 190 (1890). —
-VARA~20, sbst. om kokt, rökt l. på annat sätt tillagadt kött (som är till salu i charkuteriaffär); i sht i pl. Tillverkning af Korf- och Charcuterivaror. En .. anvisning att .. tillreda, salta och röka .. kött- och fläskvaror. AHB 58 (1871; boktitel). Hemmets kokbok 381 (1903; öfverskrift). —
Spalt C 114 band 5, 1904