Publicerad 1912 | Lämna synpunkter |
kem. o. fysiol. benämning på vissa (i växtriket allmänt förekommande, företrädesvis i frön vid deras groning af växtlimmet bildade) vattenlösliga ägghviteämnen, s. k. oorganiserade ferment l. enzymer som förvandla l. ’spjälka’ stärkelse i löslig maltos o. löslig dextrin. Sädesslagens frön innehålla .. ett ämne, som vid en viss temperatur förvandlar deras stärkelse i socker. .. Detta ämne har fått namn af diastas (med hänseende till dess egenskap att spränga stärkelse-kornens tegumenter). Berzelius Årsber. t. VetA 1834, s. 287. Diastas .. bildas i groende frön och särskildt, såsom praktiskt vigtigt vid sprit- och ölberedningen, i groende korn. Blomstrand Org. kemi 138 (1877). Reichard Vetenskapen i bryggeriindustriens tjänst 8 (1899).
-RIK~2. Tekn. handb. f. landthush. 59 (1846).
Spalt D 1221 band 6, 1912