Publicerad 1926 | Lämna synpunkter |
FRIKADELL frik1adäl4, r. l. m.; best. -en, äv. -n; pl. -er.
1) (†) i pl.: maträtt bestående av kalvköttsstycken rullade i en ”hackelse” av grönsaker, fett o. äggulor samt bakade i en täckt kopparpanna. Salé 26 (1664).
2) kok. liten bulle av köttfärs (l. fiskfärs), kokt i buljong o. vanl. serverad till soppa; vanl. i pl. Oec. 4 (1730). Dalin Arg. 2: 337 (1734, 1754). Hellman Kokb. 120 (1895). — jfr FISK-, HÖNS-, KALV-FRIKADELL(ER) m. fl.
-KÖTT. (knappast br.) (sönderskuret l. sönderhackat) kött avsett för tillagande av frikadeller. Oec. 223 (1730). —
-MAT. (frikadell- 1730. frikadelle- 1736) (†) färs använd till frikadeller. Oec. 7, 11, 23 m. fl. ställen (1730). Broocman Hush. 6: 23 (1736).
B (†): FRIKADELLE-MAT, se A.
C (†): FRIKADELLS-KNIV, se A. —
Spalt F 1532 band 8, 1926