Publicerad 1935 | Lämna synpunkter |
KALVBRÄSS kal3v~bräs2, i västra Sv. äv. KALVBRÄS ~brä2s, förr äv. KALVBRISS l. KALVBRIS, r. l. m. (Düben Boileau Sat. 19 (1722) osv.) l. n. (Rålamb 14: 84 (1690: Kalfwe-Bris, pl.), Schartau FrKock. 94 (1825) osv.); best. -en, ss. n. -et; pl. -ar l. -er, ss. n. =; förr äv. KALVBRIST, sbst., anträffat bl. i pl. -er; förr äv. KALVBRISK, r. l. m., l. KALVBRITSCH, sbst., l. KALVBROSK, n.
i sht slakt. o. kok. bräss (tymuskörtel) hos l. av kalv; i sht ss. ämnesnamn; äv. om (l. i benämning på) anrättning därav. Salé 2 (1664). Stufvad Kalfbrisk. Düben Boileau Sat. 19 (1722). En fin ragout af kalfbriss. Warg 68 (1755). Kalfbrässet får ligga i vatten. HemKokb. 121 (1903). Helstekt kalvbräss. Högstedt KokB 198 (1920).
-STUVNING.
Spalt K 217 band 13, 1935