Publicerad 1935 | Lämna synpunkter |
KESE ɟe3se2, sbst.2, l. KÄSE ɟä3se2, förr äv. KES, r. l. m.; best. -en.
1) ost; i ssg KNAPP-KES. — Anm. Ss. benämning på en viss dans förekommer i ä. tid uttr. kees un broot (keiss vnd brodt Rudhelius. Kees un Broot Lucidor) [av nt. kees un brood, eg.: ost och bröd] JRudhelius (1662) i SvTMusF 1930, s. 58. Lucidor (SVS) 1: 221 (1672).
2) (i Norrl. o. Dalarna, starkt bygdemålsfärgat) ostlöpe bestående av (ett stycke av) en kalvs mage, ngn gg av killing- l. svinmage. Boding ÅngermHush. 32 (1747). Wasenius NorrlBoskSk. 123 (1751). Modin GTåsjö 244 (1916).
-MUS, r. l. f. [sv. dial. kjesmus; jfr nor. kjæsmus. Senare ssgsleden torde syfta på den hopkramade ostens form] (en näve) hopkramad färsk ost(massa), färskost (se d. o. 2). Broman Glys. 3: 210 (c. 1730). Fatab. 1918, s. 111. —
-OST. [sv dial. kjesost, jfr nor. kjæsost] (numera mindre br.) = -MUS. Broman Glys. 3: 210 (c. 1730). Ihre 1: 1058 (1769). —
-VATTEN. vatten vari en till löpe beredd kalvmage lagts o. som användes för löpning. Lenæus Delsbo 190 (1736, 1764). Sista göromålet för den dagen var att göra i ordning ”käsvatten”, som skulle vara till ostberedningen. Fatab. 1918, s. 108 (i skildring av fäbodsliv i Medelpad på 1880-talet).
Spalt K 912 band 14, 1935