Publicerad 1938 | Lämna synpunkter |
KRÅM (numera bl. ss. senare ssgsled -KRÅM ~krå2m), äv. KROM (~krom2), n. (IErici Colerus 1: 308 (c. 1645) osv.) ((†) m. IErici Colerus 1: 159 (c. 1645)); best. kråmet resp. krommet (ss. m. -en); förr äv. KRUMME l. KROMME, r. l. m.; best. -en; förr äv. KRUMMA, f.; best. -an.
1) om den mjuka, inre delen av bröd l. frukt o. d. Krummen vthaff twå eller tree semblor. BOlavi 28 a (1578). Tag, af thet gula och tiocka hwijta skalet på Citronerne så att krommet blir klart; sedan skiär samme krom i twå delar. Valleria Hush. 58 (c. 1710). Schultze Ordb. 2426 (c. 1755). — jfr IN-, INNAN-KRÅM.
2) om inälvorna av fågel, fisk l. annat djur, innanmäte (se d. o. 1); i sht om de matnyttiga delarna därav. Ihre (1769). Tran, som kokas af kråm af sill. GHT 1897, nr 285 B, s. 1 (1772). — jfr IN-KRÅM.
Spalt K 3038 band 15, 1938