PARMESAN par1mesa4n, r. l. m.; best. -en; pl. (†) -er (Weste 1807).
Ordformer
(par- 1640 osv. per- 1623—1815. -mersan (-hn) 1637—1783. -mesan (-ss-) 1623 osv. -mesaner 1766. -misan (-ss-) 1685—1815)
Etymologi
[jfr t. parmesankäse, holl. parmezaan, parmesaen, eng. o. fr. parmesan; ytterst av it. (formaggio) parmegiano, till stadsnamnet PARMA]
Ssgr: (1) PARMESAN-, förr äv. PARMESANER- l. PARMESANS-OST. (-san- c. 1660 osv. -saner- 1886—1891. -sans- 1623) halvfet ost av det slag som är karakteristiskt för vissa områden nordväst om staden Parma i Italien (i sht i o. i trakten av staden Lodi). HovförtärSthm 1623, s. 74. 3 stoora Parmesan ostar. Dahlberg Dagb. 8 (c. 1660; uppl. 1912). StKokb. 111 (1940). —
Spalt P 312 band 19, 1952
Webbansvarig
admin_saob@svenskaakademien.se