Publicerad 1953 | Lämna synpunkter |
PORTVIN på3rt~vi2n, äv. por4t~vi1n, n.; best. -et; pl. -er.
ett fylligt, starkt, något sött, brunrött (äv. vitt) i Portugal berett vin; äv. om (i andra länder beredd) efterbildning av dylikt vin. Orrelius (1797). (De dricka) hvarje middag .. en butelj portvin. Liljecrona RiksdKul. 165 (1840). Tillverkning av s. k. portvin företas .. måhända i hvilken vinhandel som helst. 2NF 32: 612 (1921). Bourgognen och portvinet åtnjuta .. ett stadgat rykte att kunna framkalla gikt. Ljungdahl ÄmnSj. 109 (1930).
-FLASKA. —
-RÖD. röd som portvin; äv. om näsa o. d.: röd på grund av (riklig) förtäring av portvin. Sonesson HbTrädg. 867 (1926). 3SAH LIII. 2: 261 (1942). —
-TÅ. [jfr eng. port-wine toe] (vard.) tå som på grund av (värkligt l. påstått) missbruk av portvin blivit angripen av podager; akut gikt, podager. Engström Penn. 130 (1927).
Spalt P 1524 band 20, 1953