Publicerad 1957 | Lämna synpunkter |
RENETT renät4, r. (l. f.); best. -en; pl. -er.
namn på vissa sena äpplen; numera sammanfattande benämning på en grupp av sena äppelsorter, kännetecknade av bl. a. ett fast fruktkött o. (i allm.) utpräglad smak o. ett korköverdrag över större l. mindre del av ytan (t. ex. Cox’ orange, Ribston, Belle de Boskoop, Blenheim). HovförtärSthm 1723 B, s. 886. Franske renetter. 2RARP 12: 691 (1741). Blenheims renett. HbTrädg. 3: 121 (1872). Heidenstam Dikt. 33 (1895). Dahl Pom. 1: 194 (1943). — jfr ANANAS-RENETT.
-OLJA, r. l. f. (förr) en färglös, oljeliknande vätska med angenäm lukt, som gm destillation erhölls av smörsyra, alkohol o. svavelsyra. (Ekenberg o.) Landin (1894). —
Spalt R 1136 band 22, 1957