Publicerad 1959 | Lämna synpunkter |
ROSOLIO rosol4jo l. med mer l. mindre genuint italienskt uttal, r. l. m.; best. -n; äv. ROSSOLI ros1oli4 (-så´– WoJ) l. ROSSOLIS -li4 l. med mer l. mindre genuint franskt uttal (rå`ssåli Dalin; i vers ∪ — ∪ Bellman (BellmS) 4: 140 (1771), Wadman Saml. 2: 77 (1835)), sbst.1, r. l. m.; best. -lin l. -lien resp. -lisen -li4n l. -li4en.
benämning på typer av fin likör från Italien (senare äv. andra länder, i sht Frankrike), framställda av brännvin med tillsats av socker samt körsbärs- l. apelsinsaft m. m., ofta (o. sannol. urspr.) äv. av rosenolja samt färgad röd. BoupptSthm 1668, s. 1772. Klang, rosolis och persiko! / Om skålen vi oss förena. Bellman SkrNS 2: 229 (1792). Rosoli eller Rosoglio .. kommer i handeln uti flätade flaskor, inlaggde i kistor. Synnerberg (1815). Wikland VadButFat 112 (1948). Anm. I vissa källor uppges att denna likör är tillredd på l. innehåller extrakt av växten sileshår (se ROSSOLIS, sbst.2). Orrelius (1797). WoJ (1891).
Spalt R 2530 band 22, 1959