Publicerad 1959 | Lämna synpunkter |
ROTSKÄR rω3t~ʃä2r l. rå3t~, l. ~ʃæ2r, r. l. m. l. f.; best. -en l. -n.
(numera bl. i folkligt spr. i vissa trakter samt handel.) koll.: fisk (huvudsakligen större exemplar av torsk, äv. av sej, kolja, långa, lubb) som rensats, kluvits nästan till stjärten, varvid största delen av ryggbenet borttagits, samt torkats på träställningar. TullbSthm 1539, s. 6 a. Rotskär eller Islandzfisk. Stiernman Com. 3: 641 (1667). Rotsker och Rundfisk, tillredes af tårsk, den förre af den fetaste, och den senare magraste. Synnerberg (1815). SkandFisk. 196 (1846; av gråsej). HandHantv. Hand. 7: 84 (1939).
Spalt R 2673 band 22, 1959