Publicerad 1974 | Lämna synpunkter |
SKY ʃy4, sbst.3, r. l. m.; best. -n, stundom -en; äv. JUS ʃy4 l. med mer l. mindre genuint franskt uttal, r. l. m.; best. -en ʃy4n.
kok. vid stekning erhållen saft av kött l. fisk, som användes ss. sås l. dyl. (o. vid avkylning får geléartad form o. användes t. ex. ss. garnering); i sht förr äv. om sådan saft erhållen gm kokning i ringa mängd vatten, spad; förr äv. om gelé framställt av frukt- l. bärsaft. (Vid serveringen) hälles öfwer .. (ärterna) en god del sådant fett som blifwer uti grytan derest en gryt-stek blifwit stekt, tillika med något af den sky som der med följer. Warg 35 (1755). Fischerström 4: 189 (1792; om gelé framställt av bärsaft). Två stora tårar föllo ut och spädde upp biffstekens jus. Bremer Grann. 2: 124 (1837). Lägg eller spritsa en rand sky snett över varje smörgås (med kalvkött). StKokb. 124 (1940). — jfr KÖTT-SKY.
Spalt S 5457 band 27, 1974