Publicerad 1997 | Lämna synpunkter |
SUCKARIEBRÖD suka3rie~brø2d, n.; best. -et; pl. =.
(numera bl. i skildring av ä. förh.) om ett slags hårt (runt, lätt) o. torrt, skorpliknande, i fyrkanter skuret bröd av rågmjöl; äv. om (bröd till) skeppsskorpor; jfr SKEPPS-SKORPA, TVEBACK. AOxenstierna 1: 509 (1622). Succarie-Bröd, hwilket är skurit i små tärningar, och innan det torkas är twå tredjedels Tåll i cubic. LMil. 4: 1568 (1717). Uti Amiralitets-Bageriet tilwärkas .. torrt bröd, dock intet skorpebröd .. utan Succarie-bröd. PH 6: 3665 (1755). Suckariebröd .. (dvs.) Torrt bröd som brukas till sjös, skeppsskorpor. Weste FörslSAOB (c. 1817). Bönderna, som forslade .. (krigsfolkets proviant) fram till bestämmelseorten, måste till stor del betalas med spannmål eller mjöl och succari-bröd. VFörsvar 1907, s. 112 (om ä. förh.). Widell Sockerbag. 117 (1995; om ä. förh.).
Spalt S 14410 band 32, 1997