Publicerad 2021   Lämna synpunkter
XYLOS ksylå4s, äv. sylå4s, r. l. m. (SAOL (1950) osv.) l. n. (tillf., Lindskog (1997) osv.); best. -en.
Etymologi
[jfr t., eng., fr. xylose; bildat till gr. ξύλον (se XYLO-) med den i namn på kolhydrat vanliga ändelsen -os. — Jfr XYLITOL]
kem. benämning på enkel sockerart som vanl. förekommer i frukt o. grönsaker l. utvinns ur trä l. halm o. d.; jfr TRÄ-SOCKER. KemT 1895, s. 166. Odlas svamparna på ett substrat innehållande xylos, så upplagras mera pentosaner i deras celler än vid närvaro av rörsocker. LAHT 1923, s. 639. Xylitol .. är, liksom sorbitol, en sockeralkohol som framställs ur sockerarten xylos. RådRön 2016, nr 2, s. 11.

 

Spalt X 10 band 38, 2021

Webbansvarig