Publicerad 1918 | Lämna synpunkter |
EFTERLANK äf3ter~laŋ2k, r. l. m.; best. -en.
(numera mindre br.) lank; tidigare äv. om av mäsk efter (starkare) öl (gm efterlakning) framställt svagare öl l. dricka (spisöl, svagdricka) l. (med avs. på utländska förh.) om svagt vin av redan pressade druvskal; jfr EFTERLACK. Matz Larsons barn hadhe druckit sigh till dödz af effterlanck. Kyrkoh. årsskr. 1915, s. 357 (i handl. fr. 1620). Efterlank av vin, när drufvor prässas andra gången, sedan man slagit vatn på them. Lind (1749; under laur). Efterlanck efter godt brännevin. Warg 653 (1755). Spis-öl eller Efterlanck. Sv. mag. 1766, s. 15. Man kan jemväl af sämre Bränvinet eller den så kallade Efterlanken göra ätticka. Fischerström 3: 355 (1787). Tillverkningarna (vid spritfabrikerna) .. må (icke) innehålla finkelolja och efterlank eller annat orent eller för helsan skadligt ämne. FFS 1870, nr 31, s. 3. Vid destillation af råbränvin är det mycket vigtigt att undvika all blandning mellan förvätska och efterlank. Tekn. tidskr. 1879, s. 42.
Spalt E 166 band 7, 1918