Publicerad 1926 | Lämna synpunkter |
FRIKASSÉ frik1ase4, r. (m. Meurman (1846), Lundell) ((†) n. Serenius H 3 a (1734), Berndtson (1880)); best. -n l. -en (ss. n. -et 1739—1755); pl. (om olika slag av frikassé) -er.
kok. maträtt bestående av i mindre stycken sönderskuret kött (numera nästan bl. av höns, kalv l. lamm) som kokats (stuvats) o. som serveras med ett slags sötsur sås (jfr språkprovet fr. 1895 under -SÅS) samt, ofta, med kokt ris. Lucidor (SVS) 219 (1672). Fricaseé af Kyklingar medh Grädda. Rålamb 14: 103 (1690). Hagdahl Kokb. 574 (1879). särsk. bildl. (numera bl. tillf.) (Fama, dvs. ryktet) Ett Frikassé af bägge (dvs. lögn o. sanning) gör. Stiernstolpe Blumauer 2: 16 (1814). — jfr HÖNS-, KALV-, KYCKLING-, LAMM-FRIKASSÉ m. fl.
Spalt F 1532 band 8, 1926