Publicerad 1929 | Lämna synpunkter |
GRISSEL gris4el, sbst.1, r. l. m. l. f. (m. Möller (1790), Dalin (1852); f. Sundén (1885), LoW (1911)) ((†) n. Björkman (1889)); best. -n; pl. grisslar l. grissler32 (VLBibl. Bouppt. 1806, fol 131) (utan pl. Dalin (1852)); l. GRISSLA gris3la2, sbst.1, f. l. r.; best. -an; pl. -or. Anm. Åtskilliga ordböcker hava i sg. grissel o. grissla, i pl. endast grisslor.
(i sht i fackspr.) spadformigt redskap varmed bröd insättes i (l. uttages ur) bakugnen, brödspade, kakspade; jfr BRÖD-SKOTA; förr äv. om skiva utan skaft på vilken brödet (l. bröden) ställdes, då det var (de voro) färdigformat(-ade). VarRerV 28 (1538). Sedan med en gresla, ganska stor, vändes (brödet), då dett först är preckat på ena sidan. Linné Skr. 5: 129 (1732). Fischerström 3: 426 (1787). Den tiden, då det troddes, att käringarne på qvastskaft och grisslor redo åstad till Blåkulla. Lovén Folkl. 120 (1847). 4GbgVSH V—VI. 4: 95 (1903). — jfr BAKGRISSEL.
-BRÖD. (gressel- 1680. grisla- 1669. gresle- 1668) [jfr fsv. grisllikaka, mnt. gasselkoken] (†) benämning på ngt slags bröd av bättre sort (som fått en vacker skorpa gm att på grisslan hållas i bakugnen där eld brinner på båda sidor?). Kringlor och Greslebrödh åthskillige gånger. BoupptSthm 14/12 1668 (i begravningsräkning). —
-SPADE. grissel. ArbStat. A 1: XVIII (1899).
B (†): GRISSLA-BRÖD, se A.
C (föga br.): GRISSLE-BLAD, se A. —
-BRÖD, se A.
Spalt G 947 band 10, 1929