Publicerad 1929 | Lämna synpunkter |
1) den till gössläktet hörande fisken Lucioperca lucioperca (Lin.); i sg. äv. i koll. anv., ävensom ss. ämnesnamn l. ss. benämning på anrättning av gösens kött. Kokt, stekt gös. GR 1: 151 (1523). Palmcron SundhSp. 108 (1642). En Holländsk sill på supen följer, / Buljong och gös (osv.). Lidner 2: 81 (c. 1790). Gösen är en mycket värderad fisk med hvitt, fast och fintrådigt kött. Hagdahl Kok. 366 (1879). Gösen .. påminner till kroppsformen om aborren, men är betydligt mera långsträckt. NF (1882). TurÅ 1915, s. 366. — särsk. i uttr. stum l. dum som en gös, se GÖS, sbst.2 4.
-ODLING. abstr. o. konkret. Vi besågo den nyanlagda gösodlingen. Gösodling i stor skala. PT 1907, nr 4 A, s. 3. —
-SLÄKTE(T). zool. det till abborrfiskarna hörande släktet Lucioperca Flem. Nilsson Fauna 4: 22 (1852). 1Brehm III. 1: 193 (1876). —
-YNGEL. TIdr. 1882, s. 14.
Spalt G 1749 band 10, 1929