Publicerad 1939   Lämna synpunkter
LAGG lag4, sbst.3, r. l. m.; best. -en; pl. -ar.
Etymologi
[urspr. bildl. anv. av LAGG, sbst.1 2, med tanke på den låga kant som bildas av laggarna kring den plana bottnen av ett laggkärl]
i sht kok. rund, flat panna vari pannkakor, plättar, vofflor l. dyl. gräddas; äv. om den omgång plättar osv. som gräddas på en gång i en lagg. Låt .. laggen riktigt upphettas, smält smör deri (osv.). Hubendick FlickLek. 311 (1879). Våfflor à 25 öre laggen. Östergren (1931). — jfr PANNKAKS-, PLÄTT-, VOFFEL-LAGG.
Ssgr (kok.): LAGG-SKAFT. Landsm. VIII. 3: 372 (c. 1900).
-TÅRTA. tårta som består av ett antal på varandra lagda, i lagg gräddade bottnar (med sylt emellan). Högstedt KokB 543 (1920).

 

Spalt L 102 band 15, 1939

Webbansvarig