Publicerad 1947 | Lämna synpunkter |
NUGAT nuga4t l. nɯ-, l. -ga4, l. NOUGAT nωga4 l. nu- l. nɯ-, l. -ga4t, r. (l. m.); best. -en -ga4–ten resp. -ga4n; pl. (om olika slag av nugat) -er.
konfekt l. sötsak beredd huvudsakligen av socker (l. honung) som smälts med mandel l. nötter (l. pistasch); massa beredd på detta sätt; äv. om viss sorts (ofta) mjuk choklad med (äv. utan) malda nötter l. mandlar; äv. i uttr. engelsk nugat, om sötsak tillvärkad huvudsakligen av torkade äggvitor o. socker (o. överdragen med choklad) utan tillsats av nötter l. mandel. Hård (förr äv. brun), fransk, mjuk, vit nugat. Warg Bih. 154 (1795). Hagdahl Kok. 945 (1879). Hon fick fram en påse med seg nougat ur väskan. Siwertz Sel. 2: 224 (1920). Turkisk nougat. Högstedt KokB 575 (1920; med bl. a. gummi arabicum o. vanilj).
Spalt N 757 band 18, 1947