Publicerad 1947 | Lämna synpunkter |
NUDEL nɯ4del l. 32, äv. med tyskt uttal, förr äv. NUDDEL, r. l. m.; best. -n; pl. -dlar (Oec. 216 (1730) osv.) ((†) -deln PH 6: 3996 (1756), Synnerberg (1815); -dler Warg 477 (1755), Almström Handelsv. 214 (1845); -dlor Oec. 156 (1730)).
bit l. stycke av ett slags födoämne berett av (ojäst) deg, huvudsakligen av (vete)mjöl o. ägg l. vatten m. m., som formats l. skurits på visst sätt, särsk. som strimlor l. band; äv. (i sht ss. efterled i ssgr) med andra ingredienser; stundom äv. allmännare, om makaroner; i sht i pl.; i sht förr äv. koll. KFÅb. 1913, s. 305 (c. 1730; koll.). At giöra Nudler. .. (Av degen utkavlad i remsor av två fingers bredd) skäres .. på tvären de finaste strimlor. Warg 590 (1755). Kjellin (1927; om makaroner). Makaroner .. i form av .. band (nudlar). VaruhbTulltaxa 1: 84 (1931). — Jfr MANDEL-, TRÅD-NUDEL. — särsk.
a) (föga br.) om finaste sortens små makaroner l. makaronigryn l. om makaroner i form av små figurer. Almström Handelsv. 214 (1845). Fegler Varuk. 112 (1912).
b) (numera knappast br.) om relativt stora, brödliknande bitar framställda av jäst deg. Hagdahl Kok. 283 (1879). Östergren (1933).
c) i uttr. fylld nudel l. fyllda nudlar, om runda l. fyrkantiga skivor på vilka lägges en fyllning av färs l. dyl. o. vilkas kanter vikas över fyllningen, varefter det hela kokas. Langlet Husm. 204 (1883). HusmSättb. 1: 163 (1937).
-GRYN. (nudel- 1767—1891. nudeln- 1825) (numera föga br.) om små torra nudlar (i grynform). HovförtärSthm 1767, s. 3972. DA 1825, nr 7, s. 1. WoJ (1891; med förklaringen: makaroner). Östergren (1933). —
-KAKA, r. l. f. (†) kok. pudding l. kaka med kokta nudlar som huvudingrediens. Oec. 156 (1730). Warg 511 (1755). Hagdahl Kok. 867 (1879). —
-KANNA. (†) kärl för förvaring av nudlar? 3 Senapz Kannor .. 3 Nudell Kannor. BoupptSthm 30/12 1686, Bil. —
B (†): NUDELN-GRYN, se A.
Spalt N 755 band 18, 1947