Publicerad 1952 | Lämna synpunkter |
PAJ paj4, sbst.1, r. l. m.; best. -en; pl. -er32, äv. 40.
kok. i form gräddad (urspr. engelsk) maträtt (efterrätt) bestående av en fyllning av frukt l. bär l. kött l. fisk o. d. som inbakats i (l. täckts med) ett slags mördeg; jfr PASTEJ, sbst.1 Måltiden afslutades enligt gängse sed med en s. k. ”paj”, en nedrigt hårdsmält frukttårta af enklaste slag. Beckman Amer. 1: 54 (1883; om amerikanska förh.). Finare s. k. pajer. Langlet Husm. 495 (1884). StKokb. 59 (1940). — jfr BIFF-, KRUSBÄRS-, RABARBER-, ÄPPEL-PAJ m. fl. — särsk. (mera tillf.) bildl. Ingredienser för en storartad poetisk paj. SvD(A) 1933, nr 186, s. 5.
Spalt P 48 band 19, 1952