Publicerad 1957 | Lämna synpunkter |
REGLISS reglis4 l. räg-, äv. REGLIS -i4s, r. l. f.; best. -en.
(i sht farm., numera bl. ngn gg om ä. förh.) pasta (se d. o. 2 d) av lakritsrot, socker o. gummi arabicum, använd ss. lindrande medel vid hosta o. d. (äv. kallad brun regliss), lakritspasta (jfr KÄRING-SKINN); ngn gg äv. om lakritssaft; äv. (företrädesvis i uttr. vit regliss) i utvidgad anv., om alteapasta; jfr JUNGFRU-SKINN 1. Har man Reglisse til hands, så kan man (vid mässling) ständigt hålla litet deraf i munnen. Alm(Ld) 1761, s. 30. Synnerberg (1815; äv. om lakritssaft). Lindgren Läkem. (1902: brun). Hvit reglis. Därs. 11 (1912). TySvOrdb. 1907 (1932).
Spalt R 862 band 21, 1957