Publicerad 1959   Lämna synpunkter
RISKA ris3ka2 (ri`ska Weste; ri´sska Dalin), sbst.2, r. l. f.; best. -an; pl. -or ((†) -er Kockeb. C 1 b (1650), Roberg Beynon 232 (1727)); äv. (numera bl. i Finl.) RISKON, sbst. pl.
Ordformer
(risikor, pl. 1669. riska 1650 osv. riskon, pl. 17361916 (från Finl.). ryeskor, pl. 1636. rÿskor (-ssk-), pl. 16361685)
Etymologi
[jfr nor. riske; av t. ritzke, reizke(r) (m. fl. former), inlånat i t. från ngt slaviskt spr. (tjeck. ryzek, ry. ryžik, till en stam rudj-, med bet.: röd o. d., rotbesläktat med RÖD, adj.). Formen riskon beror på anslutning till bärnamn på -on (jfr HALLON, LINGON m. fl.)]
bot. svamp av släktet Lactarius Fr. (varav vissa arter äro goda matsvampar, andra giftiga), mjölkskivling; utom i fackspr. o. ss. senare ssgsled i sht om den ätliga arten L. deliciosus (Lin.) Fr. (äv. benämnd läckra riskan); i pl. äv. ss. namn på släktet; jfr BRÖTLING. Skäggig l. falsk riska, L. torminosus (Schaeff.) Fr., skäggriska. HovförtärSthm 10/7 1636 C. Kockeb. C 1 b (1650). Riskan skiljer sig från alla öfriga Mjölkskiflingar genom sin brandgula saft. Hartman Svamp. 37 (1874). StKokb. 217 (1940). — jfr BLOD-, BRAND-, MANDEL-, MJÖLK-, PEPPAR-, RÖK-, SKOGS-, SKÄGG-, SOT-, STINK-, SVART-, SÖT-RISKA m. fl.
Ssgr (kok.): A: RISK-MJÖL. (i sht förr) mjöl av pulveriserade torkade riskor. Björklund Kokb. 296 (1885).
-SMÖR. (i sht förr) smör med tillsats av riskmjöl. Björklund Kokb. 296 (1885).
-SOPPA, r. l. f. soppa med riskor. SAOL (1900).
B (†): RISKE-BAKELSE. bakvärk (pastej l. dyl.) med riskor? HovförtärSthm 11/4 1636 D.

 

Spalt R 2151 band 22, 1959

Webbansvarig