Publicerad 1903   Lämna synpunkter
BEREDSEL bere4dsel l. -ret4sel, r. l. f.; best. -seln, sällan -slen.
Etymologi
[jfr d. beredsel, holl. bereidsel]
vbalsbst. till BEREDA.
1) [jfr motsv. anv. i d. o. holl.] tekn. till BEREDA 1 d, konkret: (på särskildt sätt tillagadt) medel hvarmed vin beredes l. klaras, klarningsmedel. (Franskt vin blandas i husblosslösningen,) tills beredseln liknar en tjock välling och all husblåsen är löst, hvarefter den silas genom en grof hårsil och fylles på buteljer. Leufvenmark Vin. o. spir. 1: 116 (1869; om husblossberedsel). — jfr GELATIN-, HUSBLOSS-, MJÖLK-, TEGELMJÖL-, ÄGG-BEREDSEL m. fl.
2) [jfr motsv. anv. i ä. d. o. holl.] (†) till BEREDA 7 a: (för)beredelse, tillrustning. Att .. en wiss forma och sätt föreskrifwas (angående jakten å skadedjur), der alle man kan göra sin beredzell till. RARP 4: 110 (1647).

 

Spalt B 1238 band 3, 1903

Webbansvarig