Publicerad 1936 | Lämna synpunkter |
KNÄCKEBRÖD knäk3e~brø2d, n.; best. -et; pl. =.
benämning på ett slags hårdt bröd, i allm. av osiktat rågmjöl, som bakas i tunna kakor. Schroderus Comenius 408 (1639; i uppräkning av olika slags kakor). Warg 676 (1755). Man har både finare och gröfre Knäckebröd; både af hårsiktat och sammanmalit rågmiöl. Fischerström 3: 374 (1787). SDS 1936, nr 174, s. 6. — jfr DELIKATESS-KNÄCKEBRÖD.
-FRACK. [anledningen till benämningen är oviss] (starkt vard., numera föga br.) bonjour; ngn gg: jackett. Engström 1Bok 95 (1905; anfört ss. yttrat av en f. d. matros). SvD(A) 1915, nr 282, s. 3. —
-KAKA. Och naggad han blef, som en knäckebrödskaka. Sjöberg (SVS) 2: 7 (1825; i fråga om Cæsars död). Knöppel SvRidd. 172 (1912). —
-PAKET. paket (av viss storlek) innehållande knäckebröd. —
Spalt K 1738 band 14, 1936