Publicerad 1938 | Lämna synpunkter |
KVASS kvas4, sbst.1, äv. KVAS kva4s, r. l. m. (Björkman (1889), Östergren (1931)), äv. n. (Fånge 29 (c. 1710), Auerbach (1911)); best. -en, ss. n. -et; stundom KVASSE kvas3e2, sbst.1, r. l. m.; best. -en.
benämning på olika slag av i Ryssland tillvärkade syrliga, svagt alkoholhaltiga drycker; numera företrädesvis om dylik dryck som beredts gm jäsning av i vatten utrört rågmjöl (vanl. tillika med malt o. bröd); äv. bildl. De som bryggia Qwaas eller Swagdricka. Barckhusen Cotossichin 140 (1669). Cook 3Resa 504 (1787). Berzelius Kemi 5: 971 (1828). Walin Födoämn. 171 (1906). Fogelqvist Minn. 135 (1930; bildl.). — jfr MONASTERII-, TRANBÄRS-, ÄPPLE-KVASS.
Spalt K 3375 band 15, 1938