Publicerad 1943 | Lämna synpunkter |
MARMELAD mar1mela4d, r. l. m.; best. -en; pl. (i bet.: olika slag av marmelad) -er.
med socker inkokad, mer l. mindre fast, geléartad massa av vissa slags frukter (urspr. av kvittenäpplen), stundom (med tillsats) av morot o. d. Marmelad i bitar. En bit marmelad. TullbSthm 5/9 1557. Sedan iagh slutit mitt brefv, så bekom iagh marmeladen medh pommerantzskalen. Carl XII Bref 163 (1716). Cook 2Resa Föret. 6 (1783; om marmelad av morot, använd ss. laxeringsmedel). Högstedt KokB 587 (1920). — jfr APELSIN-, APRIKOS-, CITRON-, FRUKT-, HALLON-, KÖRSBÄRS-, PLOMMON-, ÄPPLE-MARMELAD m. fl.
-BEREDNING. —
-BIT. —
-BURK. med l. för marmelad. —
-FABRIK. —
-SKED. —
-SKÅL.
Spalt M 348 band 17, 1943